Μιχάλης Ττερλικκάς
Ερμηνευτής - ερευνητής παραδοσιακής μουσικής της Κύπρου

Γιάννης Σουρουλλάς


Μουσική παρέα "Μούσα" | Κώστας Καρπασίτης | Γιάννης Σουρουλλάς | Νίκος Σουρουλλάς | Παναγιώτης Νικολαΐδη


giannis souroullas

Ο Γιάννης Σουρουλλάς , γεννήθηκε στην κατεχόμενη, σήμερα, Λύση, όπου και έζησε μέχρι την τούρκικη εισβολή του 1974. Σήμερα ζει στη Λευκωσία. Κατάγεται από οικογένεια μουσικών και ψαλτών. Το περιβάλλον του, καθώς και η συμμετοχή του στο ΣΥ.ΚΑ.ΛΥ ( Συγκρότημα Καλλιτεχνών Λύσης) από το 1973, και στη χορωδία «Γιάγκος Σουρουλλάς», του έδωσαν μια μακροχρόνια τριβή με την Παραδοσιακή Μουσική της Κύπρου. 

Παίζει διάφορα έγχορδα όργανα. Παρακολούθησε επίσης μαθήματα Βυζαντινής Μουσικής κοντά στον αείμνηστο, θείο του, Γιάγκο Σουρουλλά για πέντε χρόνια. Η στενή του συνεργασία με τον Μιχάλη Ττερλικκά και η συμμετοχή του στη μουσική παρέα, παίζοντας λαούτο, από το 1991, ενέτεινε την τριβή του με την παραδοσιακή μας μουσική.

Πήρε μέρος σε πολλές συναυλίες και ραδιοτηλεοπτικά προγράμματα, στην Κύπρο και το εξωτερικό. Έπαιξε επίσης λαούτο και άλλα έγχορδα όργανα σε χοροδράματα, θεατρικές παραστάσεις και ηχογραφήσεις δίσκων. Το 1998 έπαιξε λαούτο και είχε τη μουσική επιμέλεια στην ηχογράφηση της δισκογραφικής έκδοσης του Μ. Ττερλικκά, «Των Γεννών τζαι της Λαμπρής».