Η ΒΡΥΣΗ ΤΩΝ ΠΕΓΕΙΩΤΙΣΣΩΝ

Μιχάλης Ττερλικκάς – μουσική παρέα «Μούσα»

Δισκογραφική έκδοση: «Κυπραία Φωνή – Καλώς ήρταν οι ξένοι μας» – 2008

Το πρώτον μου άκουσμαν ήταν που τον αείμνηστον Θεόδουλον Καλλίνικον, την δεκαετίαν του ’60. Που το 1983 ως το 1990, που εμακαρίστην,  επαίζαμεν το με τον αείμνηστον Γεώργιον Αβέρωφ. Στην συνέχειαν επαίζαμεν το με την «Μούσαν», τζ̆αι το 2008 ηχογραφήσαμεν το.

Ο Θεόδουλος Καλλίνικος αναφέρει στο βιβλίο του «Κυπριακή Λαϊκή Μούσα», ότι εκατάγραψεν την μελωδίαν αυτήν το 1936 που τον τραγουδιστή Κ. Τουμπή που το Κτήμαν. Αναφέρει επίσης, ότι τότε η φωνή τούτη ήταν διαδεδομένη σε ολόκληρην την επαρχίαν Πάφου τζ̆αι στην Τηλλυρίαν. Ονομάζεται δε Πεγειώτισσα, επειδή προέρχεται που την Πέγειαν, όπου τραγουδκιέται πάντα ως η κύρια «φωνή» του τραπεζιού.

Ο Παντελής Παντελίδης που την Πέγειαν αφηγήθην μου την εξής ιστορίαν για το τραούδιν. Η πιο κάτι στροφή εν’ που από αφήγησην του Παντελή.

Που πάνω εν’ η εκκλησ̆ια

που κάτω εν’ η βρύση.

Πέγεια μου όμορφον χωρκόν

ποιος φεύκει να σ’ αφήσει.

Για την ιστορίαν τούτην, ο Παντελής έγραψεν το πιο κάτω κείμενον, το 2007 για τα 100 χρόνια της βρύσης της Πέγειας: 

Γύρω στα 1920, η κόρη μιας πλούσιας οικογένειας Πεγειωτών, μεταναστών στην Αίγυπτο, αγάπησε κάποιο φτωχό Κύπριο νέο, επίσης μετανάστη στην Αίγυπτο. Η οικογένειά της ήταν αντίθετη με αυτό το ειδύλλιο. Για να εμποδίσουν λοιπόν την εξέλιξή του, επαναπατρίστηκαν στην Πέγεια.

Ο νέος ήρθε στην Κύπρο και άρχισε να αναζητά την αγαπημένη του. Ρωτώντας, έμαθε ότι κατοικούσε στην Πέγεια. Πήγε λοιπόν στην Πέγεια, κάθισε σε ένα καφενείο που βρίσκεται μεταξύ της εκκλησίας και της γνωστής «Βρύσης των Πεγειώτισσων» και έστησε καρτέρι να έρθει η κοπέλα να γεμίσει. Όταν αυτή εμφανίστηκε, πήγε κοντά της και άρχισε να της απαγγέλλει τους στίχους με τους οποίους είναι σήμερα γνωστό το τραγούδι. (Συγκεκριμένα τις στροφές 4, 2 και 1).

Ο πατέρας της κοπέλας, που βρισκόταν στο διπλανό καφενείο είδε τη σκηνή και επενέβη με άγριες διαθέσεις εναντίον του νεαρού. Με την παρέμβαση όμως των συγχωριανών του, με πρωτοστάτη τον κοινοτάρχη Ευριπίδη Κικκίδη, όχι μόνο απετράπησαν τα επεισόδια, αλλά ο ανένδοτος πατέρας έδωσε και την ευχή του να γίνει ο γάμος.

Επαντρευτήκαν λοιπόν οι ερωτευμένοι, έζησαν τζ̆είνοι καλά τζ̆’ εμείς καλλύτερα τζ’ έμεινεν μας τζ̆αι το τραούδιν…

Μιχάλης Ττερλικκάς

08 του Απρίλλη, 2021